maanantai 24. helmikuuta 2014

Suklainen raakakakku

DSC_0213

Nyt voin kyllä sanoa olevani hämmästynyt. Ja vaikuttunut! Nimittäin raakakakuista. Miten joku voi edes olla niin hyvää, maukasta, raikasta, makeaa ja TERVEELLISTÄ?! Tänään kokeilin toista kertaa elämässäni raakakakun tekoa, ja onnistuin taas täydellisesti. Ensimmäinen kokeilu, vadelma-suklaa-raakakakku hurmasi suklaisuudellaan ja vadelmaisuudellaan sekä tekijän että maistelijatkin. Raakakakku ei sisällä tippaakaan sokeria, vehnäjauhoja, kananmunaa tai ylipäätään mitään sellaisia ainesosia, mitä herkulliseen kakkuun nyt luulisi tulevan. Kakku on siis samalla gluteeniton, maidoton, munaton, viljaton.. Ja aivan törkeen hyvää. Täynnä hyviä rasvoja, ravineita ja vitamiineja ja maistuu herkulle. Tässä oikeasti on makua, eikä sokeri, vehnäjauho ja voi tule niiden makuelämysten tielle.

DSC_0219

Olisin toki voinut kokeilla tällä toisella kerralla jotain erilaisempaa, mutta vähän kuin vahingossa tein aika samantyyppisen - tai ainakin melko samanmakuisen raakakakun kuin ekallakin kerralla. Tämä kakku oli kuitenkin paljon suklaisempi ja pehmeämpi - ja suurempi (samalla näyttävän näköinen)! Sen takia myös halusin jakaa tämänkin ohjeen teille, koska samanlainen tämä ei missään nimessä ollut kuin ensimmäinen kokeilu! Tähän kakkuun tuli kunnon pehmeä täyte, joka olikin yksi sen parhaista ominaisuuksista. Kakun tein 24cm irtopohjavuokaan ja tästä tulee tosiaan aika iso, joten jos teet 18cm vuokaan tai haluat ohuen kakun niin puolita määrät. Pähkinät ja taatelit kannattaa liuottaa vedessä usempi tunti ennen leipomista, tai vaikka koko yön yli - pähkinät pehmenevät ja on huomattavasti helpompi hienontaa.

DSC_0188
DSC_0195

Suklainen raakakakku

Pohja
5 dl cashewpähkinöitä (vedessä liuotettuja)
n. 20 kivetöntä ja kuivatettua taatelia (vedessä liuotettua)
2 rkl sulanutta kookosöljyä
4 rkl raakakaakojauhetta
(vadelmia)

Sekoita pohjan ainekset blenderissä/monitoimikoneessa/sauvasekoittimella suht tasaiseksi massaksi (pienet pähkinänpalaset eivät haittaa). Pähkinät kannattaa hienontaa ensin, jotta homma helpottuu. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle. Pohjan päälle voi ripotella vadelmia tai jotain muita marjoja mikäli haluaa, marjat voi jättää myös kokonaan pois. Laita pohja pakastimeen n. 15minuutiksi kovettumaan.

Täyte
6 dl cashewpähkinöitä (vedessä liuotettuja)
1dl vettä
1dl juoksevaa hunajaa
1dl kookosöljyä
2 dl raakakaakaojauhetta
(n. 10 taatelia)

Hienonna ensin pähkinöitä ja lisää sitten muut ainekset ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Jos seos tuntuu liian jäykältä, voit lisätä kookosöljyä mutta lisää maltilla, jotta täytteestä ei tule liian löysää. Levitä seos pohjan (ja marjojen) päälle tasaisesti ja painele hieman. Koristele pinta esimerkiksi pähkinärouheella, kookoshiutaleilla, kaakaonibseillä tai marjoilla ja laita kakku pakastimeen kovettumaan n. 20minuutiksi.

DSC_0201

Jummijammi, jos edellinen kaakku oli täysosuma niin tää oli kyllä sitten kaksinkertanen sellainen. Ton kakun koostumus... Nam! Niin suussasulavaa ja hyvää ja suklaista, mutta ei kuitenkaan liian äklömakeeta. Vadelmat toi edelleen ihanaa raikkautta tähän kakkuun. Vielä pieni slice vaniljajätskiä tän kanssa, niin huikee makuelämys on taattu. Kyllä varmasti terveyshömpötyksien epäilijöillekin maistuisi, kokeilkaapa vaikka!

DSC_0224

22 kommenttia:

  1. Tätä on pakko kokeilla! Ihan super hyvännäköinen ja kuuloinen! :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää aivan taivaalliselta! Tuhtia mutta vähän keholle parempaa herkkua, mikäs sen parempaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan - ei missään nimessä kaloriton kakku mutta nää kalorit tulee ainakin paremmista lähteistä, mitä vaikka perus mutakakussa! :-)

      Poista
  3. ihana postaus ♥ näyttää ihanalta, pakko kokeilla ♥ nam ♥

    VastaaPoista
  4. Nami, tätäkin reseptiä on ehdottomasti kokeiltava! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, varioihan tätäkin, niin pääsen itekin kokeilemaan ;-)

      Poista
  5. Ah, ihan tulee vesi kielelle:DD pakko kokeille viikonloppuna!!
    Paljonko nuo ainekset muuten maksavat suurinpiirtein yhteensä? Mulla on aika tiukka budjetti ni ois kiva tietää ihan pyöristettynä et kuinka paljon tulee menemään, en olettais että kuitenkaan hirveesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, niin tulee täälläkin! Harmi että tuo kakku meni parempiin suihin jo aiikoja sitten.. Hmm, en kyllä osaa yhtään sanoa. Pähkinöitä menee aika paljon, taateleita itsellä n. 2 pussillista. Kookosöljy on vähän hinnakkaampaa ja kaakaojauhe riippuu, ostaako perus tummaa vai ihan raakakaakaojauhetta :-) mutta ei nää oo kalliimmasta päästä kuitenkaan - mitään erityisempiä superfoodeja kun ei vaadita!

      Poista
  6. Terveellisyydestä mun on pakko kyllä sanoa, että tuo sisältää huimasti sokeria (hunaja ja taatelit) ja mitä oon lukenut niin kookosöljy on paljon voita epäterveellisempää -tukkii verisuonet tehokkaasti:(

    VastaaPoista
  7. No ei ole kaloriton ei :D Pakko korjata ylempään kommenttiin, se miksi olet lukenut että kookosöljy on epäterveellistä on amerikkalaisen elintarviketeollisuuden megalomaaninen kusetus, että KAIKKI kovat rasvat olisivat epäterveellisiä puskiessaan margariineja kauppojen hyllyihin. kookosöljy on yksi terveellisimmistä öljyistä. Piste.

    Sitten asiaan. Vaikka kakku onkin tehty pelkästään hyvistä raaka-aineista niin kyllä ne ylimääräiset kalorit tarttuu vyötäröön siinä missä muukin kalori... Pelkästään cashew pähkinöistä tulee kakkuun noin 3000kcal ja muut mörskeet päälle, niin huidellaan 5000kcal hujakoilla. Kaikessa terveellisyydessään siis todella epäterveellistä syödä kakkua pienen pientä murusta enempää. Kohtuus kaikessa, jopa terveellisyydessä :)

    VastaaPoista
  8. Voisko pähkinät korvata jollakin? Mantelitkaan ei käy allergian vuoksi... :/

    VastaaPoista
  9. Tuli kans testattua. Ei pysty syömään muuten kovin isoa palaa, huh huh. Saa nähdä onko jähmettynyt paremmin huomenna. Jäi jokseenkin mudcakeksi.

    VastaaPoista
  10. Menee tää ohje kyllä testiin viikonloppuna! :) Laitatko täyteeseen taateleita, minkä takia ne on suluissa tuossa ohjeessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, voisin itekin pyöräyttää syyslomalla pitkästä aikaa tätä herkkua :-) mulla jäi taateleita yli pohjasta, mitkä sitten laitoin täytteeseen. Onnistuu varmasti ilmankin, mutta tuo vielä makeutta hivenen lisää!

      Poista
  11. Testasin tätä ja on ihan mielettömän hyvää! Kiitos ihanasta ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  12. Testasin, mutta mielestäni täyte oli jotenkin turhan tuhdin ja vahvan makuista.. Mistäköhän voisi johtua, että ei oikein napannut..? lisäsin mauksi vielä vanilja-soijamaitoa, jotta tulisi pehmeyttä makuun, mutta silti mielestäni liian vahvan makuinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuasia tämäkin, eli siitähän se luultavasti johtuu! Joillekin tää on varmasti liian tuhtia, joillekin herkkusuille unelma eikä yhtään liikaa. Maistuiko sun mielestä tässä jokin ainesosa liikaa/liian vahvasti? Kaakaosta varmasti tulee se "tuhtius" tähän kakkuun aika pitkälti.

      Poista
  13. Pakko kysyä että eikö muka maistu yhtään kookosrasvalta? Meinaan vain kun minä en itse pidä piiruakaan sen kookosrasvan mausta ja tähän kuitenkin sitä tulee?
    Korjaa jos olen väärässä mikäli kookosöljy on ihan ÖLJYÄ eikä rasvaa. Millaisessa paketissa/ purkissa se mahtaa olla, sillä olen käyttänyt itse sen muutaman kerran vain kookosRASVAA voimaisesta paketista ja en pitänyt mausta.
    Riisisuklaassakin korvaan aina oikealla voilla kookosrasvan, sillä en kerta kaikkiaan voi sietää sen makua.

    Kuinka tuo sulamaan otto sitten,
    Otetaanko se sulamaan tarjottavaksi kuten jäätelökakutkin n.15-20min ennen tarjoamista?
    Olen ajatellut tehdä EHKÄ tälläisen kakun ylläriksi ystävälle, niin mietin miten se kuljetuksen suhteen sitten tekisi... (matka tosin ei ole pitkä, mutta kärsiikö maku siitä jos sen pakastaa uudestaan?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tarkoitetaan nimenomaan kookosÖLJYÄ, eikä kookosrasvaa tai voita mitä ilmeisesti itse olet juurikin käyttänyt (folioon pakattu rasva mitä sieltä marketin hyllystä löytyy). Tähän kakkuun tulee kylmäpuristettua kookosöljyä, mikä on huoneenlämmössä nestemäisessä muodossa. Itse käytin CoCoVin kookosöljyä, mikä näyttää tältä.

      Kakun on tarkoitus kiinteytyä pakastimessa, ei jäätyä! Muistaakseni se pysyi siis kasassa myöhemmin jääkaapissakin, oli sen verran tuhtia. Kuljetus siis varmasti onnistuu, kunhan kakku on ensin tekeytynyt pakastimessa sen 20min. Koska kakkua ei jäädytetä, sitä voi tarjoilla melkeinpä heti pakastimesta oton jälkeen.

      Poista
    2. Niin ja tuosta kookoksen mausta! Tästä on jo aikaa kun itse tein kakkua viimeksi, mutta voin sanoa että ei kyllä kookos maistu juurikaan. Isänikin, joka ei kookoksesta välitä, ei edes tajunnut että kakku sisältää jotain kookosta. Tietysti riippuu makunystyröiden herkkyydestä, mutta mitenkään voimakas maku ei todellakaan ole :-D

      Poista