lauantai 22. maaliskuuta 2014

Elämän hektisyys vai hetkisyys?


DSC_0001
DSC_0003

Aika usein havahtuu miettimään sitä, että miksi hetkessä eläminen tuntuu olevan niin hirmusen hankalaa. Koko ajan ollaan suunnittelemassa tulevaa, stressataan siitä tai muuten vaan kasataan paineita. Odotetaan jotain tapahtumaa kuin kuuta nousevaa ja toivotaan, että aika juoksisi nopeammin. Eletään viikonlopusta viikonloppuun, kunhan viikot menisi mahdollisimman nopeasti. Arki ahdistaa, ja perjantai-ilta ja lauantai tuntuu olevan ainoita päiviä viikosta jolloin pystyy rentoutumaan. Seuraavaan lomaan tuntuu olevan ikuisuus aikaa, ja sitten kun se koittaa, se onkin ohi nopeammin kuin huomaakaan. Koko ajan tuntuu olevan niin paljon kaikkea mitä pitäisi tehdä - velvollisuuksia velvollisuuksien perään. Aikaa ei tunnu jäävän muulle kuin rutiineille - tuntuuko arki sen takia tylsältä?

DSC_0019
DSC_0028

Edellä olevat fiilikset havahdutti mut eräs sunnuntaipäivä, kun aloin miettimään mun tänhetkistä elämäntilannetta ja omaa arkea. Oli just sellainen olo, että elän vaan viikonlopusta viikonloppuun ja huokaisen aina jo siinä vaiheessa, kun keskiviikko-iltapäivä on jo voiton puolella. Viikot mulla on aina puuhaa täynnä, enkä ehdi paljoakaan relaamaan tai meditoimaan itsekseni. Lukio työllistää paljon myös koulun ulkopuolella, varsinkin jos on kunnianhimoinen opiskelija. Liikuntaa ilman en pysty olemaan tehokas ja en voi hyvin henkisesti enkä fyysisesti, joten se sisältyy automaattisesti mun päiviin (menee koulujuttujenkin edelle toisinaan). Päivä on noidenkin parin askareen jälkeen jo aika buukattuna. Joskus on vaan sellainen olo sänkyyn kaatuessa, että kierrokset käy satasen pintaan vielä puoli tuntia ylimääräistä. Siitä ehkä huomaan, että pitäisi ehkä hidastaa vähän menoa.

Arjen ei tarvitse olla masentavaa, ahdistavaa ja pelkkää pakollista velvollisuutta täynnä. Eikä sen pitäisikään olla! Arki on nimenomaan sitä elämää, josta tulisi nauttia parasta aikaa. Miksei tehtäisi siitä mukavaa ja nautinnollista? Myös arkeen voi sisällyttää niitä odottamisen arvoisia juttuja. Rutiinien ei tarvitse olla meillä kaikilla samanlaisia, vaan niitä tuleekin muokata itselleen mieluisiksi. On ollut hauska huomata, miten ne on itsellä muodostuneet ja kuinka huomaa noudattavansa niitä lähes päivästä toiseen. Silti se ei ala ahdistaa - pikemminkin tuntuu turvalliselta! Rutiinien sekaan on ihana lisätä niitä kivoja juttuja. Mulle niitä on esimerkiksi jääkiekkopeliin meneminen, hyvän ystävän luokse meneminen koulun jälkeen salin sijasta, uusi ryhmäliikuntatunti tai vaikka leffailta siskon kanssa keskellä viikkoa. Miten paljon energiaa siitä saakaan! Pieniä juttuja joilla on ison iso vaikutus hyvinvointiin ja jaksamiseen.

DSC_0065
DSC_0008
DSC_0055

Hassu sananparsi putkahti mieleen; elämän hektisyys vai hetkisyys, ja se päätyi otsikoksi tälle pohdiskelulle. Se kuvaa mun mielestä aika hyvin nykyihmisen elämää ja säntäilyä. Jokainen hetki on sellainen, mihin kannattaa tarttua eikä sellainen jonka toivotaan menevän ohi mahdollisimman nopeasti. Jokainen minuutti voi opettaa meille jotain uutta, jokainen tunti auttaa meitä ymmärtämään paremmin. Sen sijaan, että odotat kuumeisesti sitä päivää kun täytät 18, keskity nauttimaan päivistä ennen täysi-ikäisyyttä. Jokaisessa päivässä ja elämäntilanteessa on jotain hyvää, ja valitettavasti saadaan kokea jokainen niistä vain kerran - lapsuus, nuoruus, aikuisuus, vanhuus.. Älä keskity odottamaan jotain tiettyä, seuraavaa etappia vaan tunnustele juuri tätä hetkeä missä elät. Nyt. Mieti asioita, mistä voisit kiittää. Mikä tekee iloiseksi. Mulla niitä juttuja juuri nyt on äsken uunista otettu omppupiirakka, jonka tuoksu on vallannut koko huushollin. Näppiksen kuumeinen naputus ja taustalla soiva uskomattoman ihana biisi. Pimentyvä lauantai-ilta, eikä kiire just minnekkään. Kerrankin aikaa blogille ja kirjoittamiselle. Ne on juttuja, miksi mun kasvoille levisi juuri hymy kiitokseksi niistä. Tämän hetken tallennan.

15 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tuntuu olevan aika pinnalla tää aihe nykyään, piti itekin kirjoittaa! Kiitos paljon :-)

   Poista
 2. Huipusti kirjoitettu, kokeilepa mindfulnessia :) tsemppiä koeviikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mindfulness kuunnostaa kyllä mielenkiintoiselta ja kokeilemisen arvoiselta :-)

   Poista
 3. Hyvin kirjoitettua tekstiä ja jotenkin saatoin samaistua suhun! Ja vaikka olen itse vasta yläkoulussa, tuntuu, että sekin tiettyinä viikkoina vie hirmuisasti aikaa, kun useasti saattaa olla kahtena päivänä kolme koetta jne.
  Tuo viimeinen kappale on etenkin tosi hyvin kirjoitettu! :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :-) arvelinkin, että samanlaisia fiiliksiä voi olla monen muunkin harteilla. Se on ihan totta, ei pidä vähätellä mitään elämäntilannetta - jokaisessa on ne omat haasteensa! Tsemppiä sulle ja kiitoksia vielä :)

   Poista
 4. hyviä pohdintoja :) tähän liittyen tuli mieleen et voisit tehä kuvien kera postauksen, jossa kertoisit arjen pienistä iloista jotka tekee sut iloseks :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä ideasta, ihanan arkinen ja toteuttamisen arvoinen :-)!

   Poista
 5. Tää oli hyvä kirjoitus! Mulla on liikkunut vähän samoja asioita mielen päällä; oon myös kunnianhimoinen opiskelija ja odotan lakkaamatta ikuista lomaa :D Välillä olis hyvä vaan pysähtyä ja tuntea. Toisinaan kun lähtee lenkille, eikä näe kuinka ihanasti aurinko paistaa, tajuaa että pitäis oppia nauttimaan niistä pienistä jutuista...
  Sivusin omassa blogissani vähän samaa asiaa, kiirettä ja stressiä; kuinka ne on inspiraation pahimpia vihollisia. Jos sua kiinnostaa, niin käy vilkasemassa! :)

  http://www.lily.fi/blogit/powdered-dreams/inspiraatio

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Jep, toistaalta ristiriitaista - haluu panostaa oikeesti opiskeluun mut sit tuntuu että lomat ja viikonloput on aina ihan parhautta, haluais vaan jäädä sinne :-D mut toisaalta sitten ku pääsee opiskelunkin makuun kunnolla niin sekin tuntuu kyllä kivalta. Ja niinpä, sanos muuta!

   Oi en tiennykään että sulla on blogi, meenkin heti kurkkaamaan!!

   Poista
 6. Hyvä ja hyvin kirjoitettu postaus:)! Tää sai mutkin miettimään kun on tää sama pyörinyt päässä. Tuntuu vaan siltä että elää kivasta päivästä toiseen päivään jota on odottanut kauan ja ne arkiset hyvät asiat unohtaa isompien tapahtumien rinnalla. Oli kiva löytää sun blogista tällänen postaus, muutenkin niin ihana blogi <3

  VastaaPoista
 7. Ihana postaus, tosi onnistuneet kuvat ja teksti! Ne hetket relata kannattaa todella käyttää siihen relaukseen, sillä seuraavaa kertaa kuin niitä on tarjolla ei aina etukäteen tiedäkään. Stressitöntä kevättä :)

  VastaaPoista
 8. Löysin tän blogin just, ja saatoin jäädä koukkuun. Allekirjoitan tän postauksen ihan täysin, pitäs vaan muistaa iloita niistä arjen pienistä asioista. Oonki tsempannu tässä asiassa viimeaikoina ja nyt jo näkyy valoa tunnelin päässä :)

  VastaaPoista