tiistai 20. toukokuuta 2014

Kevyt ja mehevä tomaattipiirakka

DSC_0383
DSC_0371

Olen suuri suolaisten piirakoiden ystävä, mutta harvoin löytää tarpeeksi kevyttä ja hyvää ohjetta. Voitaikinapohjat tuntuvat liian raskailta, samoin kermaiset täytteet. Kanapiirakka on ollut kovassa käytössä ja se on luottoresepti esimerkiksi illanistujaisiin tai jos pyytää kavereita kylään. Jotain vaihtelua kuitenkin kaipaa aina, ja nyt äiti olikin bongannut tomaattipiirakan ohjeen Kotiliedestä. Silmäilin ohjetta ja totesin, että onpa varsin hyvän näköinen setti! Koko piirakka on suhteellisen kevyt ja sisältää pelkästään hyviä rasvoja. Maku oli kyllä erityisesti omaan mieleen - paljon ihanaa sipulia ja tomaattia! Tässä oiva vaihtoehto, mikäli olet metsästänyt kevyemmän suolaisen piirakan ohjetta kesäiltojen pelastajaksi.

ADSC_0365

Mehevä tomaattipiirakka

POHJA
225 g (noin 3 ½ dl) vehnäjauhoja*
ripaus suolaa
1 kananmuna
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl lämmintä vettä

TÄYTE
4 rkl oliiviöljyä
450 g sipulia
4 valkosipulinkynttä
500 g tomaattimurskaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua timjamia
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
700 g kypsiä tomaatteja
pinnalle oliiviöljyä

1. Mittaa jauhot kulhoon, mausta suolalla. Lisää kevyesti vatkattu muna, öljy ja vesi. Sekoita ainekset tiiviiksi taikinapalloksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna tekeytyä puolisen tuntia.

2. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi esimerkiksi mandoliini-vihannesleikkurilla höyläten. Silppua valkosipulinkynnet. Kypsennä sipulit pehmeiksi öljyssä, lisää tomaattimurska ja mausteet. Hauduta hetki.

3. Kauli taikina piirakkavuokaan sopivaksi levyksi. Painele voideltuun tai leivinpaperilla suojattuun vuokaan, ja kaada sipuliseos päälle. Leivinpaperi helpottaa leikkaamista, mutta se estää rapean paistopohjan syntymisen.

4. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne vuokaan, pirskottele pinnalle vähän oliiviöljyä. Paista tomaattipiirakkaa 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Vinkki: Voit lisätä täytteeseen myös fetajuustokuutioita!

*voit käyttää myös tummempia jauhoja, esim. hiivaleipäjauhoa! Itse laitoin puolet ruisjauhoja, mutta pohjasta tuli aivan liian muruinen ja mahdoton leikata. Seuraavaksi kokeiluun grahamjauhot taikka lisää nesteytystä!

DSC_0346

Kivoja kokkailuhetkiä!

11 kommenttia:

  1. paljonko tässä on arviolta kaloreita koko piirakassa, osaisitko sanoa? :) oliko täyttävää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo laskenut, enkä kyllä osaa oikein arvioidakaan kun en koskaan pahemmin kaloreita laskeskele! Mutta kevyestä päästä tää kyllä on jos miettii suolaisten piirakoiden skaalaa. Mun mielestä oli just sopivan täyttävää, täydellistä salaatin+raejuuston kans.

      Poista
  2. Nam! Tämä menee kyllä kokeiluun ja samaten kanapiirakkakin! :)

    VastaaPoista
  3. paljonko painat? :--) sulla on upee kroppa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin 55-56 tällä hetkellä :-) voi vautsi kiitos paljon!!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä laittamaan testiin!

      Poista
  5. Kitos ihanasta ohjeesta!
    Laitoin taikinaan 1,5 dl grahamjauhoja ja muut venhäjauhoja. Lisäsin myös hieman veden määrää. Niin ainakin pohja onnistui tosi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu ja hyvä kuulla, että noilla onnistui! Kiitos vain itsellesi, nyt tietää ainakin itse testata samoilla seuraavan kerran :-)

      Poista
  6. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on ruokayhteisö, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista