sunnuntai 17. elokuuta 2014

Vinkkejä opiskelemiseen

DSC_0448

Koulut on taas pyörähtäneet käyntiin itse kullakin - joillakin alkoi lukio, joillakin yläaste, jotkut jatkavat lukiossa puurtamista. Itselläni alkoi siis lukion toinen vuosi mikä tuntuu vieläkin jotenkin kummalliselta, että kohta ollaan jo puolessavälissä sitäkin opinahjoa. Kohta istutaan jo ylioppilaskokeissa, huh. Ajattelin tässä postauksessa jakaa vähän vinkkejä etenkin lukio-opiskeluun liittyen. Itse olen ollut aina suht tunnollinen oppilas ja pärjännytkin koulussa hyvin. Pääasiassa siksi, että aidosti tykkään opiskella ja sen ansiosta motivaatiota ja jaksamista riittää. Koulun aloittaminen ei tuntunut ollenkaan vastenmieliseltä nyt syksyllä, vaan jopa mukavalta! Opiskeluintoa siis riittää. Nyt kuitenkin muutama vinkki niille, jotka vielä vähän nyrpistelevät nenäänsä koulu-sanan kuullessaankin - miten siitä opiskelusta saisi itselleen mukavampaa ja helpompaa?

DSC_0471

1. Koita asennoitua myönteisesti uuden oppimiseen. Jos ajattelet joka asiasta että ei vähempää voisi kiinnostaa tai enpä varmasti koskaan tule tätäkään tarvitsemaan, se ei ainakaan helpota oloasi ja oppimistasi. Kaikesta ei tarvitse olla kiinnostunut, mutta älä ainakaan ruoki negatiivisuudella negatiivisia fiiliksiäsi!

2. Älä jätä hommia viime tippaan. Varsinkin lukiossa lätkäistään ekoilla tunneilla jo hyvän pituiset listat eteen mitä kaikkia projekteja ja kirjoitelmia ja puheita kurssiin sisältyy. Aloita siis vaikkapa luettavien kirjojen lukeminen ajoissa (itselläni tässä äikänkurssissa Tuntematon Sotilas ja Schindlerin lista lukulistalla kröhkröh..) ja tee hommia alta pois - säästyt IHAN VARMASTI ylimääräiseltä stressiltä ja itkulta sitten koeviikolla, kun olisi muutakin tekemistä. Ja niin, lue ja tee ne läksyt.

DSC_0481

3. Muista, että opiskelet vain itseäsi ja omaa tulevaisuuttasi varten. Tämän unohtaa niin moni ettei tosikaan! Älä panosta hyviin tuloksiin sen takia, että äiti tai mummo tai kummin kaveri olisi tyytyväinen, vaan ihan oman itsesi ja tulevaisuutesi takia. Koita ymmärtää, että oppimisen eteen tehty työ on juuri sinulle hyödyksi sitten jatkossa. Kannattaa ehdottomasti tehdä sen verran töitä opiskelun eteen, että sitten jatkossa pääset opiskelemaan sitä mitä haluat ja mikä kiinnostaa! Silloin joutuu varmasti opiskelemaan niitä ei niin kivojakin juttuja, mutta se palkitsee ihan varmasti sitten myöhemmin.

4. Huolehdi hyvistä yöunista. Tarpeeksi nukkuminen on ihan ykkösjuttu yleisen jaksamisen kannalta, voin vakuuttaa. Väsyneenä ei jaksa keskittyä yhtään mihinkään, elämä näyttää puolimustalta verrattuna siihen että olisit liikenteessä hyvin levänneenä. Ota vaikka pieniä päikkäreitä koulun jälkeen jos olet huono nukkumaan yöllä tarpeeksi.

DSC_0493

5. Muista myös koulun ulkopuolinen elämä. Kahvittele ja vaihda kavereiden kanssa kuulumisia koulun jälkeen, liiku ja urheile jos se tuntuu itsestäsi hyvältä, lue muitakin kirjoja kuin koulukirjoja.. Panosta vapaa-ajalla etenkin sellaisten juttujen tekemiseen, mistä oikeasti saat hyvää mieltä ja lisää energiaa. On sanomattakin selvää, että tulee hulluksi jos päässä pyörii jatkuvasti stressaantuneet ajatukset koulunkäynnistä. Etenkin viikonloppuisin koita oppia hölläämään edes pariksi päiväksi pois kouluhommista.

6. Mieti, mikä siinä opiskelussa nyt niin ahdistaa. Eikö asiat vaan kiinnosta? Onko aamuherätykset hankalia? Liikaa hommia? Näitä kaikkia kysymyksiä on hyvä miettiä, ja löytää sieltä se itselle kauhein ja häiritsevi juttu ja lähteä tekemään siitä pienempi ongelma. Oman asenteen muuttamisella pääsee todellakin yllättävän pitkälle. Myös usein se, että jaksaa vaan tehdä vähän enemmän töitä ja sen seurauksena huomaa että pärjää paljon paremmin, motivoi ja tekee opiskelusta paljon mukavampaa.

DSC_0496

Toivottavasti näistä tipeistä oli jotakin hyötyä ja iloa - ainakin omalla kohdallani nämä on toimineet mainiosti tähän asti! Tsemppiä opiskeluun ja muistakaa, että vaikka loma loppui, ei se meinaa sitä että kesä olisi vielä lopussa ;-) hyviä ilmoja ja kivoja juttuja siis toivottavasti vielä riittää!

18 kommenttia:

 1. kiitos paljon, nää vinkit tuli just sopivaan aikaan ja tarpeeseen! Alotin just lukiossa ja nyt jo kauhistuttaa koeviikko ja muiden tehtävien määrä.. Ite en oo koskaan ollu aidosti kiinnostunut opiskelusta, se on vaan ollut sellasta pakko tehdä anyway- settiä. Ehkä näillä vinkeillä homma alkais luistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä, teitä lukiota aloittelevia tässä ajattelinkin erityisesti kun postausta kirjoittelin! Koeviikko ei todellakaan ole mikään paha juttu, ensimmäinen aina kuumottaa :-) aloittaa vaan sen valmistautumisen jo heti ekasta tunnista lähtien niin ei tuu mitään ongelmia. Paljon tsemppiä sulle opiskeluun, koita löytää siinä semmoinen kultainen keskitie!

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä, opettele myös hallitsemaan aikaasi, faset ja kännyt pois ulottuvilta, kun keskityt pelkästään lukemaan.
  Täällä hyviä, myös lukiolaiselle sopivia vinkkejä http://www.oulu.fi/verkostovatti/materia/aika.htm

  Opiskeluintoa kaikille teille, jotka jossain koulussa puurratte? Hyvä motto on se, että tee jo tänään se, minkä pystyt, älä lykkää sitä tuonnemmaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli hyvä, olis voinut vielä lisätä yhtenä kohtana listaan. Itsekin meinaa siihen sortua, että välillä selailee instagramia tai tekstailee läksyjen lomassa ja se taas haittaa keskittymistä! Tuon moton oon itsekin hyväksi todennut :)

   Poista
 3. Ihanan motivoiva postaus! :---)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, onnistuin siis tavoitteessani motivoida :-)

   Poista
 4. Tää oli tosi kiva postaus, kiitti vinkeistä! :)

  VastaaPoista
 5. Hyviä vinkkejä, motivoiva postaus:)!

  VastaaPoista
 6. Tä oli tosi hyvä postaus, osuu kohdalle jotkut noista ongelmista! Ehkä tän avulla sais vielä hitusen lisää motivaatiota! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, koitin keräillä just niitä yleisimpiä juttuja tähän että tärppäis! Tsemppiä kouluun!

   Poista
 7. Oi vitsit, miten hyvää tekstiä taas! Kyllä tästä sai potkun persuuksille, täytyypä lukasta tää aina kun motivaatio uhkaa kadota;) ootko muuten jo miettinyt, mitä ajattelit kirjoittaa?(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos paljonpaljon! Hienoa jos osasin jotenkin tarjota apua :-) joo oon miettinyt! Kirjotan äikän, a-enkun, lyhyen matikan, lyhyen ruotsin, biologian ja kemian TAI psykologian. Kahden vikan kohdalla vielä mietinnässä, kirjoitan sen kumpi tuntuu paremmalta! Molemmista käyn kuitenkin tarvittavat kurssit :)

   Poista
 8. Mahtavia vinkkejä! :)
  Minkätyyppisiä kokeet lukiossa muuten ovat? Alkaa jo stressata ihka eka koeviikko...

  VastaaPoista
 9. Hyviä vinkkejä! Lisää opiskeluasiaa täällä http://www.lily.fi/blogit/40-hours-and-counting

  VastaaPoista
 10. Kiitos ihanasta postauksesta! Toteutus oli kiva, tykkäsin etenkin kuvista ja tekstien eri väreistä. :) Kiva lukea hyvällä suomenkielellä kirjoitettua tekstiä, johon on selvästi panostettu, eikä sellaista "tänää menin käymää salilla aamupäiväl vaik oikeestaa olis ollu enkun kertauskurssi .. hups :DD" -sotkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha vitsit, ihana kommentti sulta!! Tän ideana onkin ollut antaa vinkkejä ja apua muille, eli mahtavaa jos oon siinä onnistunut :-)

   Poista