maanantai 10. marraskuuta 2014

Mokka-hyytelökakku

DSC_0581

Rakastan leipomista ja varsinkin kaikkien jälkiruokien loihtimista. Hyytelö- ja juustokakut on omia lemppareita, ja tykkäänkin aina kokeilla uusia makuja ja variaatioita - niitä kun löytyy niin moneen makuun ja lähtöön. Oon leiponut jo useampana vuonna isänpäiväksi iskälle jonkunlaisen kakun, ja tänä vuonna teki mieli kokeilla jotain vähän "aikuisempaa". Päädyin tekemään irish coffee-tyylistä kakkua, josta tosin se viski puuttui. Viskin sijaan laitoin mukaan rommirusinoita, jotka toi aika kivan vivahteen kakkuun. Varioin kakun gluteenittomaksi sekä laktoosittomaksi, eli tämä soveltuu myös erikoisruokavalioihin. Mikäli pohjaan ei löydy aineksia (kuten riisijauhoja), voi tehdä myös ihan perinteisen keksipohjan vaikkapa dominokekseistä ja voista tai käyttää vaikka kaurajauhoja.

DSC_0586

Mokkakakku G, L

Pohja:
1dl riisijauhoja
1dl mantelijahoja
1/2tl leivinjauhetta
3rkl fariinisokeria
50g margariinia
1rkl tummaa kaakaojauhetta
1-2rkl vettä

Täyte:
4 liivatelehteä
2,5dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250g maitorahkaa TAI 200g maustamatonta tuorejuustoa
0,5dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
1dl vahvaa kahvia
(rommirusinoita)

1. Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja painele irtopohjavuoan (20-24cm) pohjalle, joka on vuorattu leivinpaperilla. Laita pohja uuniin 10-15 minuutiksi 200 asteeseen.
2. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
3. Vispaa vaniljakastike sähkövatkaimella vaahdoksi, ja lisää sinne sokerit sekä maitorahka/tuorejuusto (sekä halutessasi rommirusinoita makua antamaan).
4. Keitä vahvaa kahvia, jonne sulatat pehmenneet liivatelehdet joista on puristettu ylimääräinen vesi pois.
5. Lisää kahvi johon liivatteet on sulatettu ohuena nauhana täytteeseen, koko ajan sekoittamalla sähkövatkaimella.
6. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään useammaksi tunniksi tai yön yli.
7. Kun kakku on hyytynyt, voit koristella sen esimerkiksi ripottamalla päälle tummaa kaakaojauhetta tai rouhimalla päälle suklaata!
8. Irrota vuoasta, tarjoile mielellään hyvän tummapaahtokahvin kera ja nautiskele!

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä ! Ootko muuten viikonloppuna menossa MN -festareille, ku muistelisin että oot siellä joskus ollut ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä hyvää, ens kerralla pitää kokeilla tuorejuustolla! En vielä tiiä meenkö, Turkuun menen joka tapauksessa! Ehkä innostun käymään jonain päivänä festareillakin :-) oon tosiaan ollu jo 4 kertaa muistaakseni!

      Poista