keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Vähemmän vertailua, enemmän hyväksyntää

DSC_0033

Jos katsot ympärillesi koulussa tai kadulla, salilla tai töissä, näät toinen toistaan erilaisia ihmisiä. Kukaan heistä ei ole niin kuin sinä etkä sinä ole niin kuin hän - miksi siis tuhlata energiaa vertailemiseen? Kaverin timmimmät reidet tai parempi juoksukunto voi aiheuttaa itsessä huonommuuden tunteita. "Miksi minä näytän tältä? Miksi en näytä samalta kuin hän? Miksi en ole yhtä hyvä?" Kysymyksiä, joihin on tasan yksi vastaus: sinä olet erilainen. Erilaisuus on sellainen asia, mikä tekee vertailemisesta mahdotonta - tai ei mahdotonta sillä sitähän me jatkuvasti teemme - mutta teoriassa. Koska olemme kaikki niin ainutlaatuisia kokonaisuuksia, vain jonkin yksittäisen ulkoisen seikan kuten reisien koon vertaaminen kaverin reisiin aiheuttaa meille ainoastaan ahdistusta.

Jatkuva itsensä vertailu muihin ei yleensä ole positiivisesti fiiliksiä ruokkivaa, vaan juuri päinvastoin. Yleensä niitä vikoja löydetään aina itsestä. Positiivista ei tietenkään ole myöskään vikojen etsiminen toisista ja sitä kautta oman itsetunnon pönkittäminen - molemmat kertovat jonkinasteisesta omasta epävarmuudesta. Vertailu voi saada aikaan ahdistusta elää omassa kropassa, jatkuvaa tarvetta muuttaa sitä ja kurittaa itseään, suorittaa asioita jotta olisi parempi. Käydään pitkillä juoksulenkeillä verenmaku suussa, pumpataan salilla lihakset repeämispisteeseen takaraivossa vain se ajatus, että täytyy muuttua, täytyy olla parempi. Toinen voi helpottaa ahdistusta hetkeksi ahmimalla, toinen alkoholilla. Ahdistuksen helpottamiseen käytetyt keinot ovat yhtä lailla heijastumaa erilaisuudestamme ja siitä, että reagoimme tunteisiin eri tavoin.

DSC_0357

Miksi omaan itseensä on niin vaikea olla tyytyväinen? Kysymys, mitä olen itsekin joutunut pohtimaan viime aikoina valtavasti. Ehkä tieto siitä, että voisi näyttää vielä paremmalta ja osata jotain nykyistäkin paremmin pitää meitä jatkuvassa suorittamisen oravanpyörässä. Mikään ei riitä, halutaan vaan koko ajan lisää. Itseä vertaillaan yhä älyttömimpiin kohteisiin ja taso omassa päässä nousee jatkuvasti. On hyvä muistaa, että kukaan muu ei vaadi sinua muuttumaan kuin sinä itse. Kukaan muu ei myöskään tuomitse sinua tai edes huomaa pieniä virheitäsi, jotka ovat aivan yhtä tärkeitä ominaisuuksia sinussa - ainutlaatuisessa yksilössä. Itsensä muuttamisella ja vertailulla pyritään saamaan hyväksyntää ainoastaan yhdeltä henkilöltä, ja se olet sinä itse. Muut hyväksyvät sinut juuri sellaisena kuin olet, ja jos eivät hyväksy, eivät hekään ole sinut itsensä kanssa.

Olemme maailman kriittisimpiä arvostelijoita, piiskureita, lyttääjiä ja vertailijoita itseämme kohtaan, vaikka ainoa asia mihin tulisi tähdätä olisi itsensä hyväksyminen. Sellaisenaan. Itsensä hyväksyminen ei tarkoita sitä, etteikö saisi noudattaa terveellisiä elämäntapoja, tehdä parempia valintoja tai pieniä muutoksia. Niissä tulisi kuitenkin olla motiivina jotain muutakin kuin ulkonäölliset seikat. Tosiasia on se, että jokaisesta meitä löytyy virheitä ja vikoja JATKUVASTI - kukaan ei ole virheetön, ei täydellinen. Virheistä voi heikkouden sijaan löytää voiman ja yhden uuden arvokkaan piirteen itsessäsi. Virheiden ja oman epätäydellisyyden hyväksyminen on avain parempaan oloon.

DSC_0089

Tänään 6.5. vietetään kansainvälistä Älä laihduta-päivää. Sen ei tarkoita automaattisesti älä urheile- tai lihota viisi kiloa-päivää, vaan ensisijaisesti minun mielestäni sen tarkoitus on herätellä ajattelemaan. Liikunko liikkumisen ilosta, vai sen kuluttamien kaloreiden tuoman tyydytyksen takia? Jätänkö tyttöjenillan väliin, koska pelkään syöväni liikaa ja lihovani? Haenko laihduttamisella hyväksyntää, ja keneltä? Näitä kysymyksiä tulisi jokaisen miettiä, ja pohtia sitä mistä saat hyvää oloa. Laihduttaminen ja vertailu eivät sitä tuo. Onnellisuus ei ole kiloja, senttejä tai vartalon kaaria. Se on kokonaisuus, joka pitää sisällään valtavaa ainutlaatuisuutta ja erilaisuutta.

10 kommenttia:

 1. Todella fiksua tekstiä. Ja kuvatkin on hienoja ja sopii teemaan + pakko mainita että keskimmäisessä kuvassa kissa on huvittavasti ujuttunut kuvaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon sulle! Joo sanos muuta, mun mielestä toi on ihan huikea kuva :-D katseetkin on samaan suuntaan!

   Poista
 2. Mua yleisesti ärsyttää ulkonäköpainotteinen minäkuva ihmisillä.. Nykyään liian moni nuori keskittyy pelkästään ulkoisiin seikkoihin ja unohtaa että kehittyä voi muissakin asioissa. Itsensä hyväksyminen on tärkeää, mutta itsensä kehittäminen ihmisenä on mielestäni vähintään yhtä tärkeä tavoite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, todella tärkeä pointti mitä olisin voinut tekstissäkin vielä enemmän korostaa. Se henkinen puoli unohdetaan ihan kokonaan, mikä on tosi harmillista. Sisällä on niin paljon enemmän kuin ulkopuolella!

   Poista
 3. Tää on niin totta! Monesti sitä itekkin havahtuu siihen, että tosiaan, olen hyvä juuri tällaisena eikä kukaan vaadi mua muuttumaan. Se tarve muuttua tulee vaan oman pään sisältä. Erilaisuus kunniaan ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että oot kuitenkin oivaltanut näitä juttuja! Niitä ei ole kenenkään helppo muistaa, koska eletään niin ulkonäköpainotteisessa ympäristössä. Erilaisuus on rikkautta :)

   Poista
 4. Tärkeitä asioita ja hyvin toteutettu postaus :-) tää sai mut jälleen havahtumaan siihen, että ei sillä ulkonäöllä oo loppujen lopuks mitään merkitystä koska kuten sanoit niin kehittyä voi muissakin asioissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nelli! Niinpä, nää jutut vaatii aina pientä muistutusta itse kullekin, koska itsensä hyväksyminen ei ole mikään itsestäänselvyys kaikille. Ulkoset ominaisuudet on vaan pienenpieni osa meistä :)

   Poista
 5. Fiksuja sanoja ja ajankohtainen aihe, postaus pisti taas miettimään että miksi sitä tulee aina vertailtua itseään ihan tuntemattomiin ihmisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, et oo varmasti ainut joka miettii samoja juttuja. Pitäis muistaa se oma ainutlaatuisuus aina ennen ku alkaa vertailemaan!

   Poista