keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Kirjojen ihmeellinen maailma

DSC_0481

Olen ollut pienestä asti kunnon lukutoukka, suorastaan kirjasyöppö, ja lukenut elämäni aikona satoja, jopa tuhansia kirjoja. Ala-asteikäisenä kiinnostuin lukemisesta tosissaan ja odotin jokakeskiviikkoista kirjastoautokäyntiä kuin hullu. Pienellä kylällä silloin asuessa ei ollut mahdollisuutta poiketa kirjastoon silloin kun kirjat oli loppu, joten sen mukaan piti hamstrata kirjoja varastoon. Saatoin siinä 10-11-vuoden iässä ahmaista monta kirjaa päivässä ilman mitään vaikeuksia. En malttanut käydä illalla ajoissa nukkumaan, ja muistan kuinka luin nummelan ponitalleja peiton alla taskulampun valossa salaa vanhemmilta ihan pissat housussa, kun oli erityisen jännittävä kohta meneillään. Ei siis vaan pystynyt lopettamaan! Ja herkkänä lapsena sitten tottakai pelotti yöllä ja näin painajaisia. Mutta silti, ah miten nautin lukemisesta.

Lukeminen on antanut minulle ihan älyttömän paljon. Se on laajentanut mielikuvitusta, avannut ihan uusia maailmoja jonne voi sukeltaa, luonut niin todentuntuisia fiiliksiä siitä että ne ja niissä elävät tyypit ovat olemassa, että olen ihan oikeasti itkenyt sitä ettei näin olekaan. Kaikista voimakkaimmin olen kokenut tällaisia fiiliksiä varmaan Harry Pottereita lukiessani, jotka on edelleen yksiä mun lempikirjoista. Niiden kohdalla haluankin itsepintaisesti uskoa, että jossain tuolla on olemassa Tylypahka, koska.. No, Potterifanit tietää mitä tarkoitan. Toinen, mikä tuskin tulee taas suurelle osalle yllätyksenä, on Stephenie Meyerin Houkutus-kirjasarja. Olin aivan koukussa niihin yläasteella, ja muistan edelleen miten voimakkaasti elin niiden sisällä.

DSC_0493

Luulen, että lukeminen on vahvistanut mun (suomen)kielellistä lahjakkuutta edelleen, ei ehkä niinkään aikaansaanut sitä. Ajattelisin, että oon aina ollut kiinnostunut kirjoista ja tykännyt kirjoittaa, mikä on saanut mut lukemaan paljon kirjoja ja sitä kautta kehittymään edelleen kirjoittajana. Se on kuitenkin selvää, että lukemisella on ollut vaikutusta omaan tekstin tuottamiseen ihan älyttömästi. Hyvä kirjoitustaito on ollut se avain koulumenestykseen, mikä on tullut tavallaan siinä sivussa kirjoja lukiessa melkeinpä itsestään. Mun ei ole koskaan tarvinnut kamppailla äidinkielentunneilla sen kanssa, että pääsen kirjoittamistehtävän kanssa alkuun. Hyvä kirjoitustaito on ollut itsestäänselvyys, jota osaan kyllä nyt arvostaa todella paljon. Se on helpottanut opiskelua niin paljon, että ilman sitä tuskin olisin pärjännyt koulussa yhtä hyvin.

Lukioon mennessä kirjojenluku romahti. Tässä kolmen lukiovuoden aikana koulun ulkopuolella lukemani kirjat on laskettavissa kahdella kädellä, mikä harmittaa mua ihan älyttömästi. Syy on yksinkertaisesti se, että lukemiselle ei vaan ole ollut aikaa. Jostain tekemisestä on ollut pakko nipistää pois, ja se tekeminen on sitten minun kohdallani ollut kirjat. Olisin voinut tehdä sen nipistyksen myös treenaamisesta, mutta koin kuitenkin sen oman hyvinvoinnin kannalta merkityksellisemmäksi ja niin se kyllä selvästi onkin. Mutta se, mistä oikeasti olisin mielummin voinut nipistää, olis esimerkiksi puhelimen näpräily ja sometus iltaisin ja sen sijaan jonkun hyvän kirjan lukeminen aina ennen nukkumaan menoa.. Päätin tässä viime päivinä tsempata tän kanssa, nyt asiaan tulee muutos!

DSC_0471

Aloitin viikon loman juhlistamisen käymällä eilen kirjastossa ja lainaamalla kirjan, niin pitkästä aikaa. Ja ai että tuli hyvä fiilis! Hyllyjen välissä meinas kuitenkin iskeä vaikeus, kun yht äkkiä ei ollut mielessä yhtään kirjaa mitä oisin voinut lainata. Tiedän että maailmasta löytyy niin paljon hyviä kirjoja etten koskaan ehdi (harmikseni) kaikkia lukemaan ("So many books, so little time" -Frank Zappa). Mutta sillä hetkellä pää oli ihan tyhjä kyllä kaikista! Googletin nopeasti "suosikkikirjanne demi" ja nappasin ensimmäisen vakuuttavalta kuulostavan, Jeffrey Eugenidesin Virgin Suicides - Kauniina kuolleet joka on ollut tähän mennessä, noh, vähän erilainen mitä odotin..

The main point miksi tulin kirjoittelemaan kirjoista ja lukemisesta oli kuitenkin se, että halusin kertoa joitakin omia kirjasuosikkejani teille ja vastaavasti kuulla sieltä suunnalta lemppareita. Nyt kun aloin miettimään mitä kirjoja tähän teille listaisin, tuntuu että enhän muista puoliakaan mitä oon lukenut! Ja varsinkin kun kunnon lukemisesta on jo aikaa, on makukin jo muuttunut. Lapsena luin tosiaan kaikki Merja ja Marvi Jalon heppakirjat läpi (nummelan ponitalli, haavikko-sarja, nea-sarja ymsyms) ja lukemattomasti muita, mutta luulen että siellä puolella ruutua oleva yleisö on myös jo astetta varttuneempaa eikä heppakirjat enää niinkään kiehdo.

DSC_0496

Fantasiasuosikkeja yläasteajoilta (ja vieläkin):
J.K. Rowling: Harry Potterit - tähän tuskin tarvii pidempää selostusta ja kaikki nää kuitenkin jo tietää, pakko silti mainita
Stephenie Meyer: Twilight-sarja - tänkin jo mainitsin, koukuttavan ihana vaikka vähän teinimäinen, mutta ehkä just siks
Stephenie Meyer: The Host - tyyliltään erilainen kuin twilightit, mutta itse tykkäsin tästä tosi kovasti
Suzanne Collins: Nälkäpelit - fantasia/scifityyli jatkuu, mielettömän hyvin kirjoitettu sarja in my opinion
Maggie Stiefvater: Väristys, Häivähdys, Ikuisuus - näissä kirjoissa oli jotenkin oma ihana taianomainen fiiliksensä, on jo aikaa kun oon lukenut mutta muistan silti että tykkäsin!
Cassandra Clare: Varjojen kaupungit - näitäkin lukiessa oon elänyt ihan jossain toisessa maailmassa, suosittelen lämpimästi!
Kristin & P.C. Cast: Yön talo-sarja - näistä tykkäsin yläasteella kovasti, voin suositella nuoremmille lukijoille

Muita mieleen jääneitä:
Jodi Picoult: Sisareni puolesta - mielettömän hyvä ja koskettava kirja, jäänyt syvästi mun mieleen
Jodi Picoult: 19 minuuttia - kouluammuskelusta ja sen jälkeisistä tapahtumista kertova teos, vaikuttava ja koukuttava tämäkin
Gayle Forman: If I Stay - tää oli sellainen kirja mitä lukiessa itkin, samoin tästä tehty leffa oli mun mielestä tosi hyvä
Väinö Linna: Tuntematon sotilas - vaikka tää kirja oli pakollinen luettava äikän neloskurssilla, tykkäsin siitä ihan oikeasti. Ennakkoluuloja oli, mutta kirjan loppuun päästyäni olin todellakin tyytyväinen että luin koko kirjan kannesta kanteen!
Marja-Leena Tiainen: Rakas Mikael - vaikka tän kirjan lukemisesta on paljon aikaa, muistan sen vieläkin hyvin ja ehkä sen takia pidinkin siitä niin paljon

Ennen tykkäsin lukea fantasiaa, mutta nykyään enemmän ehkä tositapahtumiin perustuvia, filosofisempia teoksia. En tykkää kirjoista, missä on pelkkää pintaliitoa vaan haluun lukea sellaista millä on oikeasti vaikutusta omaan ajatteluun ja mikä koskettaa syvällisemmin. Lukulistalla on monia klassikkoteoksia, kuten Harper Leen Kuin surmaisi satakielen ja Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla ja vielä muutamia mainitakseni, joita haluaisin lukea: Anne Frankin päiväkirjan, The Fault in Our Stars, Urheilijan Taivas+Helvetti, Eva Wahlströmin Rajoilla, Paul Coelhon Alkemisti ja Markus Zusakin Kirjavaras.

Varasin päiväkirjastani yhden kokonaisen aukeaman teidän suosittelemille kirjoille joten alkakaahan latoa sinne täytettä! Kaikentyylisiä ehdotuksia otetaan tosiaan vastaan ja mitä enempi, sen parempi :-)

20 kommenttia:

 1. Heissan, eksyin blogiisi koska tämä aihe on lähellä minua. Itsekin olen nimittäin aika lukuhullu! Ja Kirjavaras on kyllä yks miun lemppareista, todellakin kannattaa lukea! :) Sitten viimesin joka on oikeesti vaikuttanu minuun, ja siks tykkäänkin sitä suositella, oli John Boynen Tarkoin vartioitu talo. Hyvä oli myös Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa ja John Boynelta myös Poika raidallisessa pyjamassa. Voisin varmaan jatkaa tätä listaa loputtomiin, koska kirjat! Mutta siinä nyt muutama vinkkaus täältä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että eksyit, se oli tarkoituksenikin - nimittäin haalia muita kirjaintoilijoita tänne :-) joo, kirjavaras on ehdottomasti seuraavana lukulistalla, en sitä viimeksi kirjastosta vaan löytänyt. Kiitos paljon vinkeistä, laitoin kaikki nuo ylös! Olen nähnyt poika raidallisessa pyjamassa-elokuvan joka oli kyllä tosi vaikuttava ja koskettava. Saa nähdä, pystynkö vielä kirjan lukemaan!

   Poista
 2. Mun suosikkeja on englannin kielinen Bridget Jones Mad about the boy, Ilkka Remeksen oikeastaan kaikki kirjat, mutta Teräsleijona ja Hermes ovat erityisen hyviä ja tietysti nälkäpelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, lisää vinkkejä listalle! Kiitti paljon Heidi :-) Ilkka Remeksen kirjoihin mun on myös tehnytkin mieli tutustua jo aiemmin.

   Poista
 3. Olipa kiva postaus, löysin pari vinkkiä omallekin lukulistalle :D Tässä muutamia mun suosikkeja:
  Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa, Leijapoika
  Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin -sarja
  Eve Hietamies: Yösyöttö
  Laura Save: Paljain jaloin (tätä lukiessa sai nieleskellä kyyneleitä pariinkiin otteeseen)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, tarkotus olikin että tää toimii vastavuoroisesti (vaikka noi omat kirjavinkkaukset vähiin jäikin)! Lainasin tuon Leijapojan nyt kun sitä on niin paljon kehuttu enkä malta odottaa että pääsen alottamaan. Muut meni myös lukulistalle, vaikuttaa lupaavalta. Kiitos suuresti! :)

   Poista
 4. Hyvä postaus, ja samaistuttava! Itsekin olin nuorempana kunnon lukutoukka - kiitos kuuluu varmasti Nummelan ponitallille. Se oli ensimmäinen kunnon sarja, mitä luin. Siitä sitten fantasian kautta olen kiepannut scifi-puolelle.
  Lukion aikana mullakin kirjojenluku on rajoittunut vain äikän pakollisiin. Lomilla olen muutamia "omia" kirjojakin lukenut, mutta tahti on kyllä aivan eri mitä oli yläasteella. Harmi.
  Omia lemppareita, joita voisin suositella (ja lukea itsekin taas uudelleen!):
  -Darlah 172 tuntia Kuussa (Johan Harstad) (Scifi, tämä ei ole ''sarjakirja'', joten on mukava lukea ilman, että täytyisi sitoutua pitempään lukuoperaatioon. Risingshadow-sivustolla tätä on kuvattu "tummanpuhuvaksi scifijännäriksi" ja voin kyllä allekirjoittaa! Koukuttava, tyhjentävä; muistan, että tämän luettua olin ihan monttu auki. Hieno kirja)

  -Across The Universe-sarja (Beth Revis) (Scifi, aivan tajuttoman hyvä mielestäni. Mielenkiintoinen, koukuttava juoni. Kaksi kirjaa on suomennettuna tästä trilogiasta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nää kirjapostaukset on aina sellaisia tuttuja fiiliksiä herättäviä! :-D arvasin, että täältä löytyy muitakin kirjakreisejä. Nummelat oli kyllä aivan ehdottomia, ihan mahtava ponnahduslauta kirjallisuuteen. Niissäkin on kuitenkin kerronnaltaan tosi monipuolista tekstiä.
   Kuulostaa hei niin tutulta, täällä ollaan harmistuneita ihan samasta asiasta. Tahti ei todellakaan ole kehuttava, melkeinpä hävettävän hidas :-D

   Kiitos hirveesti lukuvinkeistä, erityisesti toi 172 tuntia kuussa alkoi kiinnostaa ihan toden teolla. Helposti ahdistuvana en tiedä rohkenenko tuota lukea, mut toisaalta houkuttelis kyllä :-D

   Poista
 5. Voi että mulla on niin samat kokemukset! Niistä ajoista, kun luin juurikin samaisia Nummelan ponitalleja salaa ja ahmin kirjan kevyesti päivässä (lainasin aina suunnilleen seitsemän kirjaa kerrallaan ja kirjastossa käytiin usein), on tultu ihan harmillisen olemattomaan lukemiseen. Voin samaistua myös Potter-maailmaan ja kielitaidon karttumiseen. Hoksasin jo vuosia sitten, että tilanne nuoruusvuosilta on kääntynyt opiskeluntäyteisen elämän myötä ihan päälaelleen ja jäljelle jäävä vapaa-aika täyttyy priorisaatiojärjestyksessä esimerkiksi juuri liikunnalla. Sanoma- ja aikakauslehtiä tulee kuitenkin luettua, sillä sisältö on kevyempää eikä vaadi niin syvää paneutumista kuin mitä kirjalle haluan varata. Puhumattakaan siitä, miten hyvä juoni kaappaa mukaansa, eikä keskeytyksestä tule mitään. Hauskinta ja epätoivoisinta tässä kuitenkin on se, että käyn edelleen usein kirjastossa ja lainaan ihan kuumottavan kiinnostavia kirjoja, joihin lupaan tarttua heti, kun kouluhommat on hoidettu. Kerta toisensa jälkeen päädyn kuitenkin palauttamaan ne koskemattomina... Mutta yritystä kuitenkin on yhä, kyllä sitä aikaakin vielä tulevaisuudessa järjestyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hei ihan tutulta kuulostaa! Mulla kans oli niitä nummeloita ihan jäätävät kasat aina kirjastosta lähdettäessä ja ai että se fiilis kun pääs niitä lukemaan. Ihan ku tää kommentti olis ollu mun kirjoittama, sillä luen kans aikakauslehtiä jonkin verran mitkä on yleensä jotain treenipainotteisia, ja sieltä haastatteluja ja artikkeleita. Onneks sentään sellasta! Sanomalehtien kanssa pitäis tsempata, että pysyis paremmin kärryillä yhteiskunnallisista asioista ja aiheista.

   Naurahdin kun luin viimeiset lauseet, mulle käy AINA noin ja en ees halua laskea että montako kertaa lukioajan aikana oon palauttanut lainaamani kirjat niihin koskematta. Tai sitten oon alottanut ja lukenut kolme sivua, mutta kirja on jääny kesken. Noh, mä lasken sen varaan että eläkkeellä on sit VIIMEISTÄÄN aikaa lukea ;-)

   Poista
 6. Helposti samaistuttava postaus! Itsekin olen aikamoinen kirjafriikki (tai olin), mutta koska lukio, niin harvemmin enää kirjoja tulee luettua :D
  Tässä ois omia suosituksia:
  Kun suljen silmäni - S. J. Watson
  Vaiennettu Anna - Elbie Lötter
  Vadelmavenepakolainen - Miika Nousiainen
  Humiseva harju - Emily Brönte
  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Same here same here! Ihanaa, että lukio on hiivuttanut muidenkin lukemista :D kiitos tuhannesti kirjavinkeistä, googlettelujen jälkeen nääkin pääsi kaikki lukulistalle, jeii!

   Poista
 7. Kaikki Marja-Leena Tiaisen kirjat on mahtavia! Ja samoin Terhi Rannelan kirjoittamat, erityisesti Taivaan tuuliin. Homoseksuaalisuudesta kertova Kaiken se kestää Uma Karmalta on myös yks suosikki :) ja tämmösiä postauksia vaan enemmän, pitääkin itse taas kunnostautua tän lukemisen suhteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marja-Leena Tiainen on kyllä munkin yksi suomalaista kirjalijasuosikeista, tosi hyviä kirjoja ja tykkäsin erityisesti nuorempana paljon. Terhi Rannelan kirjoja en oo tainnutkaan lukea! Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta tuo homoseksuaalisuudesta kertova teos, täytyypä tääkin pistää listalle. Ja joo, meitä taitaa olla yllättävän montakin samassa tilanteessa :-D!

   Poista
 8. Voi itku, nyt mullekin tuli mieletön lukuinto, pakko päästä ennen viikonloppua kirjastoon!
  Mutta niin, mä voisin suositella ainakin omia lemppareitani: Sofi Oksasen kirjat ovat kiehtovia ja aiheet kiinnostavia! Varsinkin Stalinin lehmät ja Kun kyyhkyset katosivat ovat aivan loistavia! Ne anatavat jotenkin täysin uudenlaisia käsityksiä ja ajatuksia. Stieg Larssonin Millennium-trilogia on myös aivan mieletön: tunteitaherättäviä ja jännittäviä opuksia. Ja jos jotain täysin kevyttä hyvän mielen lukemista kaipaa, niin muumikirjat! Ihan oikeasti, Toven elämänviisaudet välittyvät melko varmasti paremmin kuin silloin lapsena, ja muutenkin ne kirjat ovat aina vähintäänkin pieni pahan päivän pelastus! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, kirjastot on lähes pyhiä paikkoja :) miten paljon tarinoita ja ajatuksia voikaan niin pienessä tilassa olla, haha! Sofi Oksasen kirjat on tosiaan tyylillisesti tosi erilaisia mitä yleensä luen, mutta oon lukenut Puhdistuksen ja Stalinin lehmät muistaakseni ainakin. Kun kyyhkyset katosivat kiinnostais myös, ja samoin uusi teos Norma. Hei muumikirjat on oikeesti tosi filosofisia eikä mitään lastenkirjoja, uskon hyvinkin että niistä saa ihan eri tavalla irti tässä iässä. Hienoa, kiitos, en oliskaan muistanut ilman mainintaasi :-)

   Poista
 9. Samat fiilikset, lapsena asuin kirjaston vieressä ja luin valtavasti. Lukion, opintojen ja vaativan työn jälkeen olen lukenut lähinnä lomilla. Vuoden alussa aloitin Lukuhaaste 2015 suorittamisen ja aika hyvin olen aikataulussa. Eilen lopetin kotikaupunkini suurmiehen Juhani Ahon Juhan, joka oli upea ja haasten 39. teos. Lukemistani voin suositella hyvää, mutta erittäin surullista Bim mustakorvaa (kirja, joka sai itkemään), Henkka ja Kivimutka (jännitysromaani, Vadelmavenepakolainen (suositun kirjailijan esikoisteos), Yngwie Malmsteen Vilja av stål (perustuu tositapahtumiin), Rämö Islantilainen voittaa aina (sijoittuu jonnekin, missä olet aina halunnut käydä) ja Kinney Neropatin päiväkirja (sarjakuvaromaani).
  Mukavia lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se taitaa olla, lapsena sitä aikaa on eniten kirjoille. Tässä vaiheessa tutummiksi on tosiaan käyneet lukiokirjat, mutta kaikkea ajallaan! Eläkkeellä sitten viimeistään seuraavan kerran ;) itsekin olen joskus lukuhaasteen tehnyt, jossa oli tavoitteena sadan kirjan lukeminen tietyssä ajassa. Juhani Ahoon täytyisi tutustua paremmin ja myös muihin suomalaisiin kirjailijaklassikoihin. Vadelmavenepakolainen on myös tosiaan lukulistalla ja itseasiassa äidinkielen kurssilla se ja Nousiaisen toinen teos Maaninkavaara olikin valittavissa kirjaesitelmään.
   Kiitoksia vinkeistä, nämäkin päätyivät kalenteriin!

   Poista
 10. Hmm, jos haluat haastetta lukemiseen ja etsit filosofista pohdintaa niin suosittelen Milan Kunderan Olemisen sietämätöntä keveyttä. Se on ihana! Ja Camus'n Sivullinen ja Kafkan muodonmuutos ovat kanssa hyviä. Coelhoa voin kanssa suositella! esim. Veronika päättää kuolla ja Alkemisti ovat ihania ja voimaannuttavia teoksia:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, kiitos että muistutit mua tuosta kirjasta. Oon sitä pohdiskellut jo pidemmän aikaa. Kafka on ainakin tietämäni mukaan aika filosofista, en tiedä meneekö se sitten jo yli mun lukutottumusten.. Tosin tuskin sekään on aina pahitteeksi! Coelhon Alkemisti on todellakin myös lukulistalla.

   Kiitos paljon vinkeistä!! :-)

   Poista