maanantai 23. marraskuuta 2015

Ajatuksia lihansyönnistä

DSC_0238

Olen maatilan tyttö, enkä ole koskaan oikeastaan sen kummemmin kyseenalaistanut omaa tai muiden ihmisten lihansyöntiä. Se on kuulunut aina omaan ruokavaliooni, eikä minulle aiemmin ole tullut tarvetta tai syytä (tai en ole uskaltanut) miettiä asiaa sen enempää. Olen kuitenkin viimeaikoina huomannut erityisesti blogeista, että asia on ollut pinnalla. Monet vegaanit tai kasvissyöjät ovat kertoneet omasta ruokavaliostaan ja monet ovat kertoneet aloittaneensa lihattoman elämän.

Itse olen ajatellut aiemmin, että lihasta luopuminen olisi mulle vaikeaa, koska: a) tykkään siitä niin paljon ja b) mulla ei ole ollut tarpeeksi vahvaa motiivia noudattaa lihatonta/täysin kasviperäistä ruokavaliota. Voin myös myöntää, etten ole osannut kyseenalaistaa lihansyöntiä tarpeeksi, enkä ole ehkä halunnutkaan tietää kaikkia niitä negatiivisia puolia mitä lihantuotantoon liittyy. Nyt kuitenkin kun oon lueskellut asiasta viimeaikoina enemmän, on esiin noussut monia syitä ainakin vähentää omaa liha- ja eläinperäisten tuotteiden kulutusta.

DSC_1069

Ensimmäinen niistä on oma terveys ja hyvinvointi. Haluan panostaa sataprosenttisesti siihen, että voin hyvin ja että ravitsen kehoani parhaalla mahdollisella tavalla. Liha on toki mainio proteiininlähde samoin kuin vaikka maitotuotteet, mutta esimerkiksi olen todennut, etteivät jälkimmäiset sovi omalle vatsalleni ja olo on ilman maitoa parempi. Proteiinia on mahdollista saada tarpeeksi myös kasviperäisistä tuotteista, kun ruokavalion koostaa fiksusti ja tarpeeksi riittoisasti. Jokaisen kroppa toimii kuitenkin eri tavalla, joten sitä kannattaa kuunnella tarkkaavaisesti. Kaikille kasvisruokaan siirtyminen ei välttämättä sovi, ja olo voikin olla parempi sekaruokavaliolla.

Toinen on ympäristöasiat ja tarve kantaa oma kortensa kekoon jollain tavalla. Totuus vaan on se, että lihansyöntiä vähentämällä vähennetään myös ympäristöön vapautuvia päästöjä ja hidastetaan luonnonvarojen hupenemista. Tavallaan on tullut sellainen fiilis, että jos niin pienellä kuin oman ruokavalion fiksaamisella voi vaikuttaa jotenkin omalta osaltaan, olen valmis sen tekemään. Siitähän on loppujen lopuksi kysymys koko ympäristöongelman ratkeamisessa - jokainen tekee jotakin.

DSC_0405

Kolmanneksi, eettiset kysymykset. Itse ajattelen niin, että eläimiä ei tulisi kohdella missään vaiheessa kaltoin, ja uskonkin että suurin osa eläintenomistajista (liha- ja lypsykarja, sikatilat, kanalat yms) ei tahallisesti halua aiheuttaa eläimilleen kärsimystä. Kun meillä oli kotona lehmiä kymmenen vuotta sitten, muistin pienenä tyttönä lehmien nimet ulkoa ja olin ahkerasti eläintenhoidossa mukana. Lehmät oli jokainen oma yksilönsä. Toki on varmasti tiloja, missä asiat eivät ole ollenkaan niin hyvin kuin pitäisi, sekä nyt esille nousseet teurastamotapaukset joiden materiaali oli raastavaa katsottavaa.

Samaan aikaan koitan kuitenkin katsoa asiaa monesta eri näkökulmasta, ja suhtautua eläintuotantoa vastustaviin argumentteihin tietyllä kriittisyydellä. Aikomuksenani ei ole rynnätä päätä pahkaa vegaaniksi, vaan kokeilla kasvispainotteisempaa syömistä hitaasti, asteittain. Olen kokeilunhaluinen tyyppi ja mun mielestä ei menetä mitään - päinvastoin - voi saada paljon tilalle, jos uskaltaa kokeilla jotain uutta. Tärkeintä on, että haluaa itse, eikä tee muutosta jonkun toisen ihmisen takia tai pakotettuna. Tärkeetä on myös kokea asia niin, ettei joudu vasten tahtoaan luopumaan jostakin.

ADSC_0365

Mitä sitten aion tehdä?

Oon päättänyt, että en osta itse kaupasta lihaa. Kalan sekä kananmunat aion pitää ruokavaliossani. Koulussa valitsen kasvisruoan, minkä valitsen usein muutenkin sen takia että se on maukkaampaa. Kasvisruoka on ihan superhyvää! Maitotuotteita en ole käyttänyt hetkeen muutenkaan raejuustoa lukuunottamatta. Olen kuitenkin valmis joustamaan esimerkiksi kotona tai muualla ruokaillessa. En halua olla täysin ehdoton, vaan tutkailla omia tuntemuksia ihan rauhassa. En koe ehkä itseäni vielä valmiiksi ryhtymään täysipäiväiseksi vegaaniksi. Hiljaa hyvä tulee, luulen!

Koen, että hirvenmetsästys on välttämätöntä ja sen takia metsästyksestä saatu riista voidaan hyödyntää ruoaksi mielummin, kuin heittää pois - se tuntuisi isommalta vääryydeltä eläimelle. Samoin suhtaudun myös esimerkiksi kotonamme olleisiin lampaisiin. Ne ovat rakkaudella kasvatettu ja hoidettu kuin mikä tahansa lemmikki, ne ovat saaneet elää vapaasti isolla laitumella ja syödä niin paljon kuin haluavat. Koen, että parempaa ja eettisempää lihaa en ihan heti löydä syötäväksi.

DSC_0136

Voin sydämestäni sanoa, että oon innoissani tästä "projektista" vähentää lihaa ja lisätä kasvisruokaa. Oon kuunnellut itseäni koko ajan, kysynyt itseltäni mitä haluan ja mitä oon valmis tekemään. Koittanut unohtaa, miten muut suhtautuu mun valintoihin, koska se on yhdentekevää. Jos joku tuntuu itselle näin oikealta ja luonnolliselta, uskon ettei se voi olla millään tavalla väärin.

<3: Elina

16 kommenttia:

 1. Ihan kun oisit laittanu mun ajatukset sanoiks! Oon ite kans maatalon tyttö enkä oo ikinä ajatellukkaan ryhtyväni kasvissyöjäksi juuri noijen samojen syiden takia. Enkä oo edes aatellu et tosiaan myös suomalaisilla teurastamoilla meininki on aika hurjaa ja täälläkin koltellaan eläimiä kaltoin, oon ajatellu jostain syystä et sitä tapahtuu vaan ulkomailla.
  Mä tein myös tässä hiljattain päätöksen että vähennän lihansyöntiä, aikalailla samalla tyylillä kun sä, pikkuhiljaa. Oon vähän vielä hukassa että mitä kaikkea kasviksista vois tehä (mun kasvisruuat on tällähetkellä aikalailla luokkaa wokki tai kasvissosekeitto :D), oisko sulla jotain reseptejä mitä haluisit jakaa tänne blogiin että mä ja muutkin saatais vähän ideaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että siellä on toinen niin samoista lähtökohdista! Mäkin myönnän, että en oo edes ajatellut aiemmin asiaa sen kummemmin tai miettinyt mahdollisuutta, että eläimiä voitais kohdella noin huonosti. Mun mielestä on hyvä, että näitä juttuja nostetaan kuitenkin esille - siten niillä on myös vaikutusta.

   Upeeta, että sulla on samanlaisia suunnitelmia! Vähentämisen voi mun mielestä aloittaa just näin hitaasti ja tunnustellen, eikä tehdä liian isoja muutoksia kerralla. Voin sanoa että oon yhtä aloittelija varmasti kuin säkin, mutta oon itse saanut hyviä vinkkejä hyvistä blogipostauksista, tsekkaahan nämä: http://venlasavikuja.indiedays.com/2015/11/13/vinkkeja-vegaaniksi-ryhtyvalle/ ja http://shakeitoff-laura.blogspot.fi/2015/11/vinkkeja-kasvisruokailuun.html

   Itse teen just esimerkiksi paljon wokkeja koska ne on niin hyviä, keitot myös on ihan mahtavaa arkiruokaa. Samoin erilaiset kastikkeet, johon voi laittaa tomaattimurskaa ja papuja/kikherneitä/linssejä/tofua ja kasviksia tai sitten vaikka kookosmaitopohjainen kastike. Lisukkeena riisiä, perunaa, bataattia tai muuta itselle sopivaa hiilihydraatin lähdettä. Myönnän, että alkuun vaatii kyllä itseltä uudenlaista luovuutta keksiä arkeen nopeita ja helppoja ruokia. Voin toki tulla jakamaan tänne sit hyviksi todettuja ohjeita, jos niitä onnistun kehittämään! :-)

   Poista
 2. Mulla on samanlainen projekti meneillään, paitsi en osta myöskään kalaa tai kananmunia (joita en muutenkaan käytä, enkä maitoa, allergioiden vuoksi) myöskään. Katsoin taannoin Netflixistä dokumentin Cowspiracy (suosittelen, tosi hyvä!) ja tämä vaikuutti mut siitä, että tää on nyt oikea tapa toimia. Onnea matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla! Oon kuullut tosta Cowspiracysta niin monta kertaa, että tänään päätin vihdoin aloittaa sen katsomisen. Ekat 40min katsottu ja on kyllä ollut todellakin vakuuttavaa ja järkyttävääkin katsottavaa. Kiitos sulle vielä vinkkauksesta ja tsempit sinnekin!

   Poista
 3. ihana että lähdet noin avoimin mielin mukaan, omia tuntemuksia kuunnellen ja valmiina joustamaan! tuntuu että monet syöksyy päätä pahkaa täyspäiväisiksi vegaaneiksi.. kiva oli kuulla sun ajatuksia aiheesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koin sen jotenkin paremmaks tavaks itselleni, vaikka oonkin helposti kaikki tai ei mitään-henkinen ihminen. Saa nähdä, miten käy! Pakko kuunnella esimerkiksi omaa vaikeaa vatsaa, miten se suhtautuu vaikkapa soijaan ja muihin palkokasveihin. Kiitos sulle ja kiva että tykkäsit lueskella mun pohdintaa :-)

   Poista
 4. ajattelen oikeastaan ihan samalla tavalla kuin sinä! mulla on kasvissyöjä ystävä ja oon aina ihaillut millaisilla ruokatottumuksilla hän elää! :) ajattelin, että sitten kun muutan parin vuoden päästä omilleni vähennän lihan syöntiä, nyt kuitenkin pitää vielä mennä suurimmaksi osaksi vanhempien mukaan kun kotona asustelen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon myös jotenkin aina ihaillut kasvissyöjiä ja sitä, kuinka elinvoimaisilta ja onnellisilta he vaikuttaa! Haluan ite kokeilla, saavutanko paremman olotilan näillä muutoksilla :-) ymmärrän täysin, että kotona asuessa kasvissyöntiin siirtyminen on huomattavasti vaikeampaa. Itsekään tuskin olisin sitä tehnyt vielä muutama vuosi sitten, enkä olisi ollut ajatuksenkaan tasolla siihen vielä kypsä. Näitä juttuja on kuitenkin hyvä pohdiskella ja mietiskellä rauhassa, hienoa että sulla on herännyt myös ajatuksia aiheeseen liittyen!

   Poista
 5. Sulla on mielettömän kiva ja inspiroiva blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitti paljon sulle Heidi! Ihana kuulla jos joku inspiroituu mun satunnaisista höpinöistä :-)

   Poista
 6. tosi hyvä kirjotus :) ajattelen samalla tavalla sun kanssa. mä en pystyis luopumaan lihasta, kun oon sitä tottunu syömään koko elämäni. kasvisruoka on hyvää, mutten tykkää ihan kaikesta. toki lihansyöntiä vois vähentää, mut vielä kun asun kotona niin on se vähän hankalaa. uskon kuitenkin että pienillä valinnoilla, kuten vaikka sillä että valitsee kasvisruoan koulussa, tottuu hiljakseen uuteen. musta on hienoo että lähdet ihan rauhassa mukaan tähän, etkä päätä ryhtyä suoraapäätä vegaaniks, niin kuin monet tuntuu tekevän.. tää asia on nyt tosiaan ollu pinnalla. toivottavasti raportoit myös jatkossa tästä blogiin :) onnea matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Nää jutut vaatii tosiaan itseltä hirveesti miettimistä ja itsensä kuuntelemista. Vegaaniksi ei voi ryhtyä, jos ei sen koe olevan itselle oikea tapa tai ei tosiaan oo tarpeeks voimakasta tarvetta lopettaa lihan syömistä. Vähentäminen on kuitenkin mun mielestä sellainen juttu, mihin jokaikinen voisi pyrkiä! :-) vaikka yksi kasvisruokapäivä viikossa alkuun tai just noin niin kuin sanoit, koulussa kasvisruoka silloin kun siellä on jotain mistä itse pitää.

   Pikkuhiljaa ja tunnustellen, se on mun fiilis nyt lähteä tähän juttuun mukaan. Uskon, että niin päästään kaikista parhaimpiin tuloksiin :-) kiitos paljon, tänne tulee varmasti myös jatkossa fiiliksiä ja joitain simppeleitä reseptipostauksia!

   PS. Musta on ihanaa, että kommentoit aina mun postauksiin!

   Poista
 7. Moikka! Hienoa että tuot tämän tärkeän aiheen esille blogissasi :) Suosittelen katsomaan oheisen videon linkin takaa, se liittyy eläinperäisten tuotteiden kuluttamiseen ja sitä kautta eettisiin, terveydellisiin ja ekologisiin aiheisiin! Video kestää tunnin, alussa on lyhyt info esitelmän pitäjästä (sen voi skipata) ja tekstitykset saa suomeksi!
  Kannattaa muistaa, että eläinten teurastaminen ei ole ikinä oikein eikä eettistä, tehtiin se "ilman" kärsimystä tai ei. Ei ole olemassa humaania tapaa tappaa toista elävää olentoa. Ja mitä tulee lehmänmaidon ja eläinproteiinin kulutukseen terveyden kannalta...no, kannattaa katsoa tuo video ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

  Kiitos kivasta blogistasi ja mukavaa loppuviikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohdin tätä jonkin aikaa, mutta sitten teki vain mieli nostaa "kissa pöydälle" ja onneksi sen tein! Kiitos linkistä, katselen sen Cowspiracyn jälkeen joka on nyt vielä kesken. Näitä videoita ja dokumentteja löytyis varmasti roppakaupalla katsottavaksi.

   Kiitos paljon sulle, ihanaa että tulit kommentoimaan! Kivaa loppuviikkoa ja -kuuta!<3

   Poista
 8. Heippa! Mullakin on viime aikoina pyörinyt paljon tämä aihe päässä, tykkäsin siis kovasti postauksesta! Musta on hienoa, että tuot oman näkökantasi esille ja korostat juuri sitä, ettei yhtä ainoaa kaikille sopivaa tapaa ole, se nimittäin pistää ärsyttämään joissakin ihmisissä :-D
  Mutta niin, mun paras kaveri ryhtyi tuossa kesällä vegaaniksi ja sen myötä on tullut itsekin ajateltua asiaa paljon enemmän. Mulla vaan on lähtökohtana se, että harrastan myös metsästystä. Suomessa koti on maalla (asun siis nyt Australiassa) ja perhe on aina metsästänyt ja syönyt luonnollisestikin paljon lihaa ja kalaa, jonka seurauksena siihen on itsekin oppinut. Juuri kuten säkin tuolla sanoit, ei ole tullut mieleenkään kyseenalaistaa koko hommaa! Enkä kyllä edelleenkään pidä itse metsästetyn lihan syömistä vääränä, hirvikantaa tulee rajoittaa ja lihan hyötykäyttö on mielestäni eettisempää kuin sen harakoille heittäminen koska eläimiä ei saisi tappaa. Itse näen ja koen kunnioittavani eläimiä enemmän syömällä itse pyydettyä riistaa kuin kaupasta ostettua, ainakin omalta osaltani olen tehnyt parhaani vähentääkseni eläimen kärsimystä tappohetkellä ja käytän kaiken mahdollisen hyödyksi, en jätä ylimääräistä. En nyt oikein osaa muotoilla tätä ajatusta kunnolla sanoiksi, mutta itse en näe metsästystä kamalana asiana. Tästä oli paljon mielenkiintoista juttua, sillä kaverini kanta asiaan oli kärjistettynä "eläinkantojen pitäisi antaa mennä luonnonmukaiseen tilaansa, ihmiset joutuvat rajoittamaan sitä koska olemme vallanneet eläimiltä elintilaa, mikä on väärin". Ja kun omasta mielestäni liian lähelle ihmisasutusta tulleet sudet, jotka tappavat karjaa/lampaita "huvin vuoksi" saisi ampua, hänen mielestään tämä on vain luonnon tapa pyrkiä tasapainoon (kotikarjaa on liikaa).
  Toinen kiinnostava pointti on maito. Meille on aina tuputettu lehmän maitoa, se on tarpeellista ja hyväksi ihmisille. Koulussa opetetaan juomaan maitoa, nimenomaan lehmän maitoa. On tehty tutkimuksia, jotka osoittavat maidon olevan hyvää, mutta kaikki nämä tutkimukset on rahoitettu maitofirmojen pussista. Ja kuitenkin 50 vuotta sitten on jo todettu maidon olevan ennemminkin haitallista terveydelle, lisää osteoporoosia jne. Ja miksi niin suurelle osalle ihmisistä laktoosi aiheuttaa ongelmia, jos sitä olisi tarkoitus saada päivittäin? Pitäisi perehtyä asiaan paljon tarkemmin että osaisi oikeasti pohtia ja muodostaa oman kannan.
  Mutta niin, anteeksi tästä hirveän sekalaisesta kommentista :D Halusin vain purkaa vähän ajatuksia, kiittää postauksesta ja koittaa selkeyttää omaa mieltä. Asustelen tosiaan täällä Australiassa nyt ja perheeni ei syö punaista lihaa, vain teini-ikäinen tyttö juo lehmän maitoa (koitetaan saada siirtymään muihin muttei suostu), me muut juodaan mantelimaitoa. Täällä ollessa on tosiaan saanut itse aikaa miettiä omaa suhtautumista koko juttuun, on ehtinyt kypsyä. SIlloin kesällä mua vain ärsytti koko juttu, sillä tuntui että paras kaverini yrittää vain tuputtaa sitä joten tuli ehkä protestoituakin asiaa vastaan :-D Nyt kuitenkin näen asiat aivan eri kantilta, en edelleenkään itse aio ryhtyä vegaaniksi mutta lihansyönti on vähentynyt hirveän paljon ja maito tosiaan on vaihtunut lehmänmaidosta mantelimaitoon. Sen vaikutuksen olen kyllä huomannut, kannattaa kokeilla!
  Siinä muutamia ajatuksia, tsemiä kokeiluun ja hirmuisesti propseja siitä, ettet näe koko hommaa mustavalkoisena vaan pohdit ja etsit oman polkusi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi, kiitos hirmusen paljon kommentista! Samaistuin sun kanssa tosi moneen kohtaan, ja ymmärrän täysin sun näkökulman. Mun mielestä se, että on asunut maalla, nähnyt metsästystä ja lihan- ja maidontuotantoa vähän lähempää, antaa enemmän näkökulmaa tarkastella koko vegaani/kasvissyöntiasiaa eri kanteilta. Oon metsästetyn lihan kanssa samoilla linjoilla, vaikka tähän voisi tosiaan vegaani tai muu eettisten asioiden puolestapuhuja heittää argumenttina sen, että kaikki eläinten tappaminen on väärin, ei ole väliä missä tilanteessa se tehdään.

   Oon miettinyt tota maidonkulutusta myös paljon ja kiinnostais tutkia asiaa lisää. Nykyään varsinkin on lisääntynyt laktoosi-intoleranssi ja herkkyys maidolle, ja luulen että se johtuu siitä, että maitoa prosessoidaan niin paljon. Se ei ole luonnollista enää, minkä takia ihmiselimistö siihen reagoi. Oma vatsa on ainakin tosi herkkä maidolle, manteli- ja kauramaitoa se kestää hyvin ja käytänkin oikeastaan vain niitä.

   Huomasin itessäni myös ton vastareaktion aiemmin, kun näin jotain vegaani- tai kasvissyöntiartikkeleita tai keskustelin jonkin henkilön kanssa, jolla oli vahva mielipide siihen suuntaan. Huomaan edelleen ton reaktion joissain ihmisissä, jotka ei asiaa sen kummemmin ehkä edes HALUA miettiä. Oon kuitenkin ilonen, että avasin omat ajatukset ja pohdin lihansyöntiä niistä näkökulmista, mitkä itselle tuntu oikeilta. Aina löytyy argumentteja puolesta että vastaan, jokaisen on vaan löydettävä se oma polkunsa.

   Kiitti sulle kommentista, ihana että jaksoit kirjoitella näin paljon ja että oot itsekin pohdiskellut samoja juttuja :-) aina kannattaa pitää mieli avoinna uusille jutuille eikä vaan itsepäisesti ja periaattellisesti jämähtää vanhoihin kaavoihin!

   Poista